Thursday, June 18, 2009

Install GNOME on SME Server 7.4

GNOME by default is not included on SME Server 7.4. Install GNOME is easy.
Enable group on base and updates repository.
# db yum_repositories setprop base EnableGroups yes
# db yum_repositories setprop updates EnableGroups yes
Update yum configuration
# expand-template /etc/yum.smerepos.d/sme-base.repo
Then install GNOME ( repo base was not enabled by default so we manually enable )
# yum -y --enablerepo=base groupinstall gnome-desktop
Add symbolic links for X Font Server
# ln -s /etc/init.d/xfs /etc/rc7.d/S38xfs
Add X Font Server service to database
# config set xfs service status enabled
GNOME Display Manager(gdm) will complaint about profile.Open file /etc/profile.d/e-smith-lib_compspec.sh and replace dash (-) with underscore (_) on
_esmith_signal-event ()
_esmith_expand-template ()
Add custom template for inittab
# mkdir -p /etc/e-smith/templates-custom/etc/inittab
echo 'x:7:respawn:/etc/X11/prefdm -nodaemon' > /etc/e-smith/templates-custom/etc/inittab/99xwindows
Update inittab
# expand-template /etc/inittab
Set default desktop to GNOME
# echo 'DESKTOP=GNOME' > /etc/sysconfig/desktop
# echo 'DISPLAYMANAGER=GNOME' >> /etc/sysconfig/desktop
Download and install modified redhat graphical boot package from here
# wget http://besme.googlecode.com/files/rhgb-0.14.1-10.el4.sme.i386.rpm
# yum localinstall rhgb-0.14.1-10.el4.sme.i386.rpm
Modify file /etc/grub.conf, add option quiet and rhgb
default=1
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/grub/smeserver.xpm.gz
foreground 000000
background 4E95D3
hiddenmenu
title SME Server (2.6.9-78.0.8.ELsmp)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.9-78.0.8.ELsmp ro root=/dev/main/root quiet rhgb
initrd /initrd-2.6.9-78.0.8.ELsmp.img
title SME Server-up (2.6.9-78.0.8.EL)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.9-78.0.8.EL ro root=/dev/main/root quiet rhgb
initrd /initrd-2.6.9-78.0.8.EL.img
Reboot system
# signal-event reboot

3 comments:

matteo said...

i tried you way but didn´t work
i get one error that say no group found.
i´m on sme 7.4 just installed
redteo

emnaz said...

After enable groups, you must update yum configuration with this command:
expand-template /etc/yum.smerepos.d/sme-base.repo

Cyril said...

Hello,
just to tell you, your howto is still working with sme server 8 (Beta 4 so far) except for the rhgb part which needs to be linked against libvte.so.9 instead of of the old libvte.so.4 (tried a hopeless symbolic link, but didn't work).
Hopefully this part is not mandatory.
Thank's anyway,I needed this to install protege